Kde se ještě dnes používají točité schody


Od té doby, co se začaly stavět budovy vyšší než přízemní, staly se jejich nezbytnou součástí schody. V dnešní době je najdeme dokonce i v přízemních budovách, neboť i ony mají sklep a půdu, kam je nutné se nějakým způsobem dostat. A právě schodiště jsou zdaleka tím nejlepším a nejjednodušším řešením. Je však jasné, že se během let měnily i preferované tipy schodišť. V budovách z různých historických ér tak můžeme najít rozličné typy. Ty byly diktovány nejen módou, ale také typem a účelem budovy. A to platí i dnes, ačkoliv se nám to nemusí zdát, neboť vývoj postupuje poměrně pomalu.

typické točité schody

Jedním z typů, které máme spojen s historií, jsou i točité schody. Ty byly poměrně populární především ve středověku, a z dobrého důvodu. Znesnadňovaly totiž práci případným útočníkům, zatímco ji naopak usnadňovaly obráncům. Nutily totiž ty, kteří útočili, mít meč v levé ruce. A jelikož tehdy stejně jako dnes naprostá většina lidí byla praváky, je jasné, že to představovalo značnou nevýhodu. Naopak obránci jej mohli držet v pravé. Tento důvod opadl po vynálezu a rozšíření střelných zbraní, a s ním opadl i zájem o tento typ schodišť.

venkovní točité schodiště

Avšak ačkoliv by se z výše uvedeného mohlo zdát, že je najdeme tedy jen v historických budovách, není tomu tak. Někdy se používají i v těch moderní, i když z jiných než obranných důvodů. V tomto případě jde hlavně o šetření místa. Není totiž žádným tajemstvím, že pokud jde o prostor, je tento typ mnohem úspornější než ten klasický. Pokud tedy není příliš prostoru, není na škodu použít právě ten.

Proto jej dnes najdeme ve vysokých, úzkých budovách, jako jsou nejrůznější věže či například rozhledny. Můžeme je ale najít i venku, tam, kde je potřeba během krátké vzdálenosti překonat velký výškový rozdíl. A v tomto ohledu jsou právě tyto zatím zdaleka nejlepších z těch, které máme k dispozici.