Proč máme zrovna nízký bungalov


Představte si, že se na ulici potkají dva kamarádi, a ten jeden se pochlubí tím, že si nedávno pořídil vlastní bungalov. Ten druhý na to tak nevěřícně reaguje a řekne, že bungalovy se právě hodí leda tak někam k moři na rekreaci, ale přece ne na trvalé bydlení. Ale to je právě jeden z mýtů, který mezi lidmi koluje, a mnoho lidí také uvěří nesmyslům, zvláště těm komerčním, co směřují k diskreditaci některých stavebních projektů. Co je vlastně na domech typu bungalovu přínosné a dobré?

Snadná údržba – každý nízký bungalov se velmi snadno udržuje, jednoduše se tu myjí okna, protože jsou nízko položená, bez problémů vyčistíte okapy od listí, opravíte střešní krytinu, komín či hromosvod. Na rozdíl od vysokých staveb tu nepotřebujete dlouhé žebříky a nehrozí ani pád z velkých výšek.

holčička na louce

Bungalov je přehledný – když k vám přijde na návštěvu někdo z vašich blízkých a chcete si povídat i při přípravě občerstvení, budete všichni na jednom patře a budete mít přehled o každém, kdo se v domě nachází. V patrových domech mohou být někteří lidé například v koupelně v prvním patře a vy budete muset zvyšovat hlas, abyste se dorozuměli, anebo budete muset vyběhnout o patro výš. V bungalovu 4+1 nic takového nehrozí.

interiér domu

Bungalov nestíní slunci – když si lidé postaví v těsném sousedství vysoké domy, budou vrhat do svého okolí poměrně dlouhý stín. Jestliže je pak těch domů vedle sebe více, stíny z těchto staveb omezí průnik slunečních paprsků na zahradní pozemky a budete tu trpět klaustrofobií. Klaustrofobie je poměrně rozšířená choroba, ona to vlastně není choroba, je to přirozený jev, který vnímáme v uzavřeném prostoru, protože právě tam jsme omezeni pohybem, volností, svobodou a zároveň nemáme přístup ke Slunci. A Slunce je opravdu životodárná hvězda, bez jeho paprsků se tu neobejdeme, potřebujeme je k tvorbě vitamínu D, serotoninu a melatoninu, a bez Slunce vám neporoste na zahradě ani trávník.