Elektrická energie


Cesta z elektrárny

Stroje na elektřinu poskytují jisté pohodlí, a to zejména v dnešní době, kdy máme zásuvek poskytující elektrickou energii celou domácnost. Navíc jsou často tiché a nenáročné na provoz, protože elektrický motor na rozdíl od toho spalovacího neprodukuje takový hluk, a především výfukové plyny. Možnosti využití elektřiny jsou takřka neomezené, protože se stačí podívat na současnou výpočetní techniku. Elektřina se však musí někde vyrobit. U nás máme poměrně rozmanité zastoupení jednotlivých druhů elektráren, ale stále velkou část tvoří tepelné, které nejsou tak ekologické jako ty využívající obnovitelných zdrojů.

chladící věž

Samozřejmě ty mají také jistá omezení, protože vítr ani Slunce nelze využívat neustále. Následně putuje proud pod vysokým napětím do různých rozvoden, aby jej bylo možné dostat až přímo do naší nemovitosti. Zde už máme vlastní rozvody, které je vhodné sem tam nechat zkontrolovat kvůli bezpečnosti profesionálem.

montáž panelu

Vlastní zdroj

Nejsnadnějším způsobem, jak získávat vlastní elektrickou energii třeba v rodinném domě jsou fotovoltaické panely. Takovou vodní turbínu byste asi na svůj pozemek těžko instalovali, protože aby měla nějaký rozumný výkon, tak by to chtělo poměrně silný vodní tok. Když se tedy vrátíme k solárním panelům, tak ty přes den můžou klidně pro rodinný dům vyrábět tolik energie, že ji ani všechnu nespotřebujete, a to zvláště při slunečných dnech. Přebytky rozhodně nepřijdou nazmar, protože můžete mít baterii, z které budete čerpat, když sluníčko už nebude tak silné. Aby Vás pořízení celého systému nevyšlo tak draho, tak je tu možnost využít u solárních panelů na střechu dotaci. Klidně se dá využít i pro starší nemovitost, kam budou montovány dodatečně, přičemž zde může být úspora ještě znatelnější než u nízkonákladové novostavby. Jestliže dodržíte pravidla dotace, tak se nemusíte obávat, že by Vám finance na tento projekt nebyly uznány.